Eiken: de ideale houtsoort voor jouw meubels

Eiken: de ideale houtsoort voor jouw meubels

Onze bloedeigen MacGyver draait zijn handen nergens voor om. Zolang hij maar schurend, zagend en klussend aan de gang kan gaan in zijn werkplaats. Of dat nu met vurenhout, steigerhout, eikenhout- of wat voor hout dan ook is: dat maakt Kees van Verkerke Living niets uit. In dit blog lichten we dat laatste type hardhout eruit: het bijzonder robuuste en uitstekend bewerkbare eikenhout.   

Eikenhout is in trek, dat merken wij ook: het blijkt een geliefd soort hout. Lange tijd werd het als ouderwets beschouwd, maar van dat stoffige imago is de laatste jaren niets meer over: eikenhout is hip en eigentijds. Zo gek is dat niet: eikenhout is stabiel, massief en erg veelzijdig.

Wij vinden het daarnaast ook een prachtige houtsoort. Betreft de pluspunten ervan kunnen we nog wel even doorgaan: eikenhout is relatief duurzaam, goed bestand tegen aantasting door bijvoorbeeld ongedierte en verschillende weersinvloeden en leent zich uitstekend om bewerkt te worden voor binnen- of buitenmeubels. Iets met 1 + 1 + 1 = 3.

Eikenhouten planken | Verkerke Living

Waar komt eikenhout vandaan?

Eerst even een lesje biologie: de eik – in het Latijns Quercus – is een geslacht van de loofbomen. De boomsoort laat zich het best omschrijven als sterk en hard. Geloof het of niet: er bevinden zich meer dan 600 soorten eikenbomen op deze aardbol. Er bestaan witte en rode eiken, zomer- en wintereiken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De meeste eiken halen gemakkelijk een leeftijd van 200 jaar en ouder. In Nederland herrijzen vooral zomereiken. Leuk feitje: dranken zoals brandy, whisky en rode wijnen worden opgeslagen in eiken houten vaten.

Eikenhout trekt amper krom, is zelfs onbehandeld al goed bruikbaar en bovendien gemakkelijk te onderhouden

Bij Verkerke Living gebruiken we ons eikenhout niet om dranken in op te slaan: wij maken er de mooiste meubels van. Eikenhout bewerken tot een prachtig eindproduct: daar weet Kees wel raad mee. Zoals gezegd: het hout leent zich prima voor de het maken van zowel binnen- als buitenproducten. Denk aan stoelen, kasten, (salon)tafels en tv-meubels. Maar het is ook geschikt voor badkamermeubels (zie blog!), wandplanken, deuren, vloeren of tafelbladen. Buiten aan het klussen? Met eikenhout produceer je net zo gemakkelijk schuttingen, schuren, thuishuisjes en overkappingen.

Eiken tafel | Verkerke Living

Voordelen van eikenhout

Een van de grootste voordelen van eikenhout is de lange houd- en duurzaamheid. Dit type hout trekt amper krom, is zelfs onbehandeld al goed bruikbaar en bovendien gemakkelijk te onderhouden. Uiteraard voorzien we je van alle adviezen met betrekking tot het onderhouden en eventueel nabehandelen van eikenhouten meubels of producten.

Advies nodig? Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem telefonisch of via de mail contact met ons op of kom langs in de showroom. Er staat altijd iemand voor je klaar om je te voorzien van alle informatie met betrekking tot het samenstellen van je eigen houten meubels. Ander interieuradvies nodig? Schroom niet en trek aan de bel! 

Terug naar blog