Noest in hout | Verkerke Living

Noesten in het hout: wat betekent dat?

Wie met hout werkt, heeft te maken met noesten, ook wel knoesten of kwasten genoemd. Je ziet het vaak in onze productbeschrijvingen voorbij komen, maar wat zijn het eigenlijk? Hoog tijd om wat uitleg te geven!

Wat is een noest?

Even terug naar de basis: bomen bestaan voor een groot deel uit heel veel houtcellen bij elkaar. Wanneer je het andersom bekijkt zijn al onze planken, en dus meubels, gemaakt van bomen. Aan een boom groeien takken. Deze takken zitten op verschillende plekken vast aan de stam. De plek waar een zijtak aan de boom groeit noem je een noest.

Noesten in het hout | Verkerke Living

Waardoor ontstaat een noest?

Bovengenoemde zijtak is gelijk de oorzaak van zo’n noest. Op de plek waar de zijtak vastzit aan een aanhechtingsplek ontstaat een andere tekening en kleur dan de rest van de boom. Hoe kan het dan zo zijn dat sommige houtsoorten hele grote knoesten hebben en andere kleine? Dat heeft te maken met het type boom en met het klimaat. Wanneer een tak langzaam groeit vormen de kleine groeiringen een hogere dichtheid wat zorgt voor een kleinere noest. Ben je op zoek naar houten meubels waarbij de noesten nog goed zichtbaar zijn? Neem contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden! 

Moet je noesten weg laten halen?

Veel mensen vinden dat de noesten de plank karakter geeft. Al is het wel zo dat noesten erg kunnen verschillen in kleuren en maten. Wanneer de noesten te diep zijn vullen wij deze en maken we ze zacht en glad zonder dat de tekening van de noest verloren gaat. Wil je meer informatie over hoe wij onze planken bewerken? We leggen het graag aan je uit! 

Wat is spinthout?

Nog zo’n term die vaak gebruikt wordt is spinthout. Spinthout is het stuk hout dat tussen het kernhout en bast van de boom zit. Dit stukje van de stam dient als opslagplaats van voedingsstoffen. Vaak, maar niet altijd, is spinthout lichter van kleur dan het kernhout. Vooral bij tafels is dit goed te zien en zie je vaak dat de randen wat lichter van kleur zijn. Een ander verschil tussen het spinthout en kernhout is dat spinthout een stuk zachter is dan het kernhout.  Zo, als Kees het weer eens heeft over noesten tot 35 mm of het stoppen van noesten weet je in ieder geval wat hij bedoelt. 😉 Heb je interesse in een houten meubel op maat of wil je nog veel meer te weten komen over onze planken en hoe wij ons hout bewerken? Neem dan contact op of kom langs in de showroom!
Terug naar blog