Steigerhout en eikenhout: de overeenkomsten en verschillen

Steigerhout en eikenhout: de overeenkomsten en verschillen

Steigerhout en eikenhout zijn beide prachtige houtsoorten om meubels mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan een nachtkastje van steigerhout of een badkamermeubel gemaakt van oude wagonplanken. Wanneer kies je voor welke houtsoort en wat zijn de grootste verschillen? We scheppen in dit blog graag meer duidelijkheid!

Steigerhout of wagonhout?

Laten we beginnen met meubels van steigerhout. Wist je dat de naam steigerhout uit de bouw komt? Steigerhouten planken werden vroeger namelijk vaak gebruikt bij bouwsteigers als loopplank. Dit brengt ons gelijk bij het eerste voordeel van steigerhout: het kan ontzettend veel hebben. Schuurmachine eroverheen, behandelen met de juiste coating en het steigerhout kan weer gebruikt worden voor het maken van houten meubels. Een ander groot voordeel van steigerhout is dat het bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Waar hout over het algemeen niet bestand is tegen vocht, kan steigerhout hier prima tegen. Mits behandeld natuurlijk. De perfecte houtsoort dus voor buitenmeubels of voor badkamermeubels van hout. Bekijk hier onze steigerhouten badkamermeubels.

Het volgende voordeel geldt voor (bijna) alle houtsoorten en dat is dat het imperfect is. Steigerhout is gebruikt hout waardoor er plekken, noesten en kringen in kunnen zitten. We kunnen dit natuurlijk naar wens bewerken, maar wij vinden dit juist de charme van steigerhout. Niet onbelangrijk, ga je de prijs van steigerhout vergelijken met de prijzen van andere houtsoorten, dan is steigerhout in de meeste gevallen een stuk goedkoper. Tel daar een lange levensduur bij op en je hebt een meer dan prima houtsoort!

Waar gebruiken wij ons steigerhouten planken voor?

Omdat steigerhout prima tegen vocht kan, maken we verschillende steigerhouten badmeubels. Om je badkamer compleet te maken, is het mogelijk om te kiezen voor een bijpassende spiegellijst van steigerhout. Steigerhout is, zoals eerder genoemd, onwijs sterk. Daarom maken we er net zo gemakkelijk ook steigerhouten kasten en zelfs hoogslapers van. Tip! Vind je een compleet meubel van steigerhout wat veel? Een houten deur of stoere wandplank van deze houtsoort geeft je woning al direct meer sfeer.

Oud eikenhout

Dan gaan we nu verder met oud eikenhout, ook wel wagonhout genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden komen wagonplanken van de oude wagons die vroeger verschillende goederen hebben vervoerd. De planken zijn al jaren oud en hebben daarom allemaal hun eigen authentieke kenmerken en vertellen een verhaal. Uit de lange levenstijd van deze wagonplanken kun je concluderen dat deze houtsoort erg sterk is. Dit maakt dat je van eikenhout van alles kunt maken. Denk aan kasten, bedden of eiken tafels.

Wagonplanken kenmerken zich door hun robuuste en doorleefde uiterlijk. Je ziet de diepe groeven en grote lijnen goed zitten. Vind je deze diepe groeven wat extreem, dan kunnen wij het hout naar wens behandelen. 

Je hebt eiken planken in veel verschillende soorten en maten. Een voordeel van deze houtsoort is dat je het steeds weer opnieuw kunt schuren en aflakken. Door het op diverse manieren te bewerken creëer je een steeds andere ‘’look en feel’’! Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een moderne eettafel met karakter? Dan adviseren wij om te kiezen voor een oud eiken tafelblad in combinatie met een stoer stalen onderstel. Klikt mooi toch?

Waar gebruiken wij onze oude eiken planken voor?

De bewerking van oude eiken planken vragen om iets meer aandacht dan steigerhout. In onze werkplaats worden alle oude wagonplanken aandachtig geborsteld, waardoor het vuil en de losse delen uit de plank worden verwijderd. Daarna worden ze goed geschuurd en gecontroleerd. Door het borstelen ontstaat er een schitterend mooie structuur in het hout en dit geeft iedere plank zijn unieke look mee.

Momenteel zijn badkamermeubels van oud eiken erg populair. Bekijk op onze website voorbeelden van welke prachtige badkamermeubels van wagondelen we aanbieden.

Houten badmeubel op maat | Verkerke Living

Wanneer kies ik voor steigerhout en wanneer voor eikenhout?

Ben je op zoek naar een robuust houten meubel? Eentje die geschikt is voor buiten, in een wat lagere prijsklasse? Dan adviseren wij een houten meubel van steigerhout. Gaat jouw voorkeur juist uit naar een houten meubel waarin de vlammen in het hout duidelijk zichtbaar zijn? Dan adviseren wij houten meubels gemaakt van oude eiken planken.

Los van de verschillen hebben beide houtsoorten genoeg dingen gemeen. Zowel steigerhout als eikenhout voldoen aan de eisen om een stevig, authentiek en duurzaam meubel op maat te maken. Kom gerust langs in de showroom om onze meubels te bekijken. Uiteraard denken we graag met je mee voor de mooiste maatwerkoplossingen voor jouw interieur!

Terug naar blog